A weboldal teljesítményének vizsgálata a PHP X-Ray alkalmazás segítségével

A weboldal teljesítményének vizsgálata a PHP X-Ray alkalmazás segítségével

Itt vagy:
< Vissza

Mi az a PHP X-Ray?

A PHP X-Ray egy kiváló eszköz a tárhelyen futó WordPress és egyéb weboldalak, PHP-alapú szkriptek és alkalmazások teljesítményproblémáinak vizsgálatára.

Segítségével felderíthetjük, hogy mely bővítmény(ek), adatbázis-lekérdezés(ek), függvény(ek), vagy külső webes lekérés(ek) okoz(nak) lassulást vagy felesleges terhelést az oldalunkon. Nemcsak profi fejlesztőknek, de laikusoknak is nagy segítség tud lenni, főleg a WordPress-nél gyakori bővítmény-túlterhelési problémák beazonosításakor. A rendszer egyértelműen megnevezi például az(oka)t a WordPress modul(oka)t, amely(ek) túlterheli(k) az oldalunkat, így elég csak az adott bővítmény(eke)t javítani, kikapcsolni és így tesztelni az oldal betöltődését.

 

A PHP X-Ray használata

1. Lépjünk be a cPanel felületre, ebben az ITT található leírás tud segítséget nyújtani.

2. A cPanel felületen kattintsunk a Szoftver -> X-Ray App menüpontra.

 

3. A következő felületen kattintsunk a Start tracing gombra a vizsgálat megkezdéséhez.

 

4. A felugró ablakban kattintsunk a Choose domain opcióra, majd a legördülő menü segítségével válasszuk ki azt a domain nevet, amelyre el szeretnénk végezni a vizsgálatot.

 

5. Írjunk egy „*” karaktert a domainnév mellett található Specify mask nevezetű beviteli mezőbe.

 

6. Tegyünk pipát az Advanced settings felirat előtt található jelölőnégyzetbe (1), majd a írjuk be az IP címünket a Client’s IP felirat alatt található beviteli mezőbe (2). Az IP címünket IDE kattintva nézhetjük meg.

 

7. Adjuk meg, hogy hány darab, a weboldalunk irányába érkező lekérésre szeretnénk elvégezni a vizsgálatot. Ez a folyamat jelentős terhelést ró a tárhely erőforrásaira, ezért egyszerre csak egy vizsgálat indítása javasolt, és nem érdemes 20-25-nél több lekérést beállítani egy vizsgálati folyamat során.

 

8. Miután minden paramétert beállítottunk, kattintsunk a Run gombra.

 

9. A következő felületen láthatjuk az elindított vizsgálatot. A Stop ikonra (1) kattintva felfüggeszthetjük a vizsgálat futását. A Kuka ikonra (2) kattintva törölhetjük az aktuális vizsgálatot, míg az Indítás ikonra (3) kattintva újraindíthatjuk azt.

 

10. Ha fut a vizsgálatunk, akkor nincs más dolgunk, mint felmenni a weboldalunkra és úgy „használni”, mintha egy látogató lennénk. Nyissunk meg menüpontokat, nézzünk termék adatlapokat, hajtsunk végre kosár- és pénztár műveleteket. Hajtsunk végre annyi műveletet, amennyit a lekérések számánál beállítottunk. Ha ezzel végeztünk, akkor térjünk vissza a cPanel felületen a Szoftver -> X-Ray App menüpontra.

11. Láthatjuk, hogy a vizsgálatunk lezárult. Kattintsunk a Szem ikonra a vizsgálat eredményének megtekintéséhez.

 

12. A megjelenő felületen láthatjuk a vizsgálat során végrehajtott lekéréseket. Az egyes lekérések részleteit a lekérésre kattintva tekinthetjük meg.

 

13. Megtekinthetjük a különféle modulok/bővítmények (Top software modules/plugins by execution time), valamint az adatbázis lekérdezések (Top database queries by execution time) lefutási idejét is. A Download as PDF gombra kattintva pedig letölthetjük a jelentést a számítógépünkre PDF formátumban.