Aldomain (altartomány) létrehozása

Aldomain (altartomány) létrehozása

Itt vagy:
< Vissza

Aldomain (altartomány) fogalmának ismertetése:

Aldomainnek vagy altartománynak nevezzük a böngésző URL sávjában következő formátumban megjelenő domain nevet: valami.domainnev.hu

Amennyiben rendelkezünk saját domain névvel, akkor ahhoz technikailag tetszőleges számú aldomain vehető fel. Ebben az esetben a valami.domainnev.hu link első felében szereplő “valami” helyére tetszőleges szó írható. Ez a szó az aldomain.

Aldomain-ek segítségével oldalaink elkülöníthetőek egymástól, mégis összekapcsolja őket a fő domain név. Ezt a megoldást legtöbbször azonos tartalom, de eltérő funkció esetében (pl. a fődomainen fut egy kertészeti webshop, az aldomainen pedig egy kertészeti írásokat tartalmazó blog), vagy például fejlesztésre, tesztelésre szokták használni.

 

Jó tudni!

Érdemes nem a public_html könyvtárban létrehozni az aldomainhez tartozó mappát, hanem adni neki egy subdomains nevű mappát a public_html mappával egy szinten.

 

 

Aldomain (altartomány) létrehozása:

Lépjünk be a cPanel felületre, ebben az ITT található leírás tud segítséget nyújtani.

 

Az Aldomain létrehozást a cPanel felületen a Tartományok szekció alatti Tartomány ikonnal érjük el.

 

Itt kattintsunk a Create A New Domain (Új domain létrehozása) gombra.

 

Írjuk be a teljes aldomainnevet a Tartomány (1.) mezőbe, pl.: valami.domainnev.hu. Ezt követően kattintsunk az Elküldés (2.) gombra. A rendszer alapvetően a Share document root lehetőséget nem jelöli be ilyenkor, minden esetre ellenőrizzük, hogy tényleg nincsen-e bejelölve. Ha lefutott a folyamat, létre is hoztuk az aldomaint!