Hogyan tudom megnézni, hogy mi a Nemzetközi tartománynevem (IDN domain) ASCII formája?

Hogyan tudom megnézni, hogy mi a Nemzetközi tartománynevem (IDN domain) ASCII formája?

Itt vagy:
< Vissza

Az alábbi leírás segítségével megtudjuk nézni, hogy az IDN domain nevünknek mi az ASCII formája, amivel megfelelően tudjuk használni a tárhelyünkön.

Az IDN (internationalized domain name), vagyis nemzetközi tartománynév egy olyan domain név, ami tartalmaz ékezetes vagy akár speciálisabb (pl.: cirill betűk, arab írás) karaktereket.

A domain nevek alapvetően ASCII karakterkódolást használnak. Egy ékezetekkel rendelkező IDN domain regisztrációjakor egy speciális ASCII formátumú alakja is létrejön a domain névnek (pl.: xn--sybelldomainnv-nkb.hu), aminek segítségével a böngésző értelmezni tudja az ékezetes domaint és megfelelően meg tudja hívni azt. Így ezt a domaint, ha ékezetes formában beírjuk a böngészőnkbe, akkor az megfelelően fogja tudni kezelni.

Bár a böngészők tudják kezelni az IDN domain neveket, egyes rendszerekben (ilyen a cPanel rendszere is) az IDN domain nevet nem tudjuk az általunk megadott formában használni, hanem a regisztrációkor létrejött ASCII formát kell használnunk.

 

Ezt a karakterláncot az alábbiak alapján tudjuk megnézni.

1. Írjuk be a böngészőnkbe az IDN domain nevünket és hívjuk is meg azt, hogy betöltse a böngészőnk.

 

2.  Ezután másoljuk ki a böngészőből a domain nevünket.

 

3. Majd töröljük ki és illesszük be a kimásoltat. Már láthatjuk is, hogy az ASCII formája került beillesztésre a domain névnek.