SSH hozzáférés

< Vissza


Az SSH vagy Shell nem engedélyezett alapértelmezetten. SSH engedélyezéséhez hitelesítenünk kell a szolgáltatói fiókunkat. Miután ezzel elkészültünk, az SSH engedélyezhető a cpanelben.

Az SSH biztonságos fájlátvitelt és távoli bejelentkezést tesz lehetővé az interneten keresztül. Az  SSH-csatlakozásunk titkosított, így a csatlakozás biztonságos.

Ebben a részben kezelheti az SSH használatával történő bejelentkezés automatizálását lehetővé tevő SSH-kulcsokat. A jelszavas hitelesítés helyettesíthető a nyilvános kulccsal történő hitelesítés használatával.

A hitelesítéshez rendelkezni kell a titkos kulccsal, ezért a védelmet puszta próbálkozással szinte lehetetlen kijátszani. Lehetőségünk van a meglévő kulcsok importálására, új kulcsok generálására, valamint a kulcsok kezelésére/törlésére.

Az SSH (Secure Shell) egy program, amely egy másik számítógéphez/kiszolgálóhoz hálózaton keresztül történő biztonságos csatlakozást tesz lehetővé. Erős hitelesítést és biztonságos kommunikációt biztosít, nem biztonságos csatornákon keresztül. Az ssh használata esetén a bejelentkezésünk, parancsai, szövegei mind titkosítottak.

 

SSH-kulcsok kezelése

A nyilvános és a titkos kulcs egy kirakós játékhoz hasonlít. Együtt készülnek, a bejelentkezési/hitelesítési folyamatban való felhasználáshoz. Ez a nyilvános kulcs a kiszolgálón (a távoli helyen) található. A titkos kulcs helyben, a számítógépünkön/kiszolgálónknál van. Ha  megpróbálunk bejelentkezni egy kiszolgálóra, a rendszer összehasonlítja a nyilvános és a titkos kulcsot. Ha „megegyeznek”, akkor bejelentkezhetünk a kiszolgáló helyére.

Ez a következő lépésekből áll:

1. lépés lépjünk be a Biztonság fül alatti SSH hozzáférések ikonnal a felületre

2. lépés klikk az SSH-kulcsok kezelése gombra majd válasszuk ki, hogy új kulcsot szretnénk-e generálni vagy már meglévőt szeretnénk importálni

3.a. lépés, ha az importálást választottuk, akkor a következő ablakban választanunk kell egy nevet a kulcsnak, majd behúzni azt a megfelelő szöveges mezőbe.

Ezek mellett még meg kell adnunk a hozzáférési kódot, illetve egy másik szöveges mezőbe behúzható a nyilvános kulcsi is.

Jó tudni!

Nincs szükség mindkét kulcs importálására. Teljesen elfogadható, ha csak egy nyilvános VAGY titkos kulcsot importál, ha a kiszolgálón csak arra van szüksége.

 

3.b. lépés, ha az új kulcs generálását választottuk, akkor a következő ablakban adnunk kell egy nevet, egy jelszót, egy típust és egy méretet az új kulcsnak,

Jó tudni!

Az RSA és a DSA közötti különbség: Az RSA és a DSA a kulcs titkosításához használt titkosítási algoritmusok. Kulcs generálásához és aláírásához a DSA, ellenőrzéshez az RSA a gyorsabb.

 

4. lépés Az ssh kulcsok kezelésének felületén listázva találjuk a nyilvános és a titkos kulcsokat is, Itt tudjuk őket törölni, megtekinteni, letölteni és kezelni

Jó tudni!

Ha olyan kulcsot hatalmaz fel, amely más kulcsokkal azonos, akkor azok a kulcsok is felhatalmazást kapnak.