Thunderbird levelező kliens beállításai

Thunderbird levelező kliens beállításai

< Vissza

Mozilla Thunderbird levelezőprogram (e-mail kliens), amely a Mozilla projektből fejlődött ki. Ellentétben az eredeti Mozillával, amely egy többfunkciós alkalmazás (webböngésző, e-mail kliens, HTML-szerkesztő, IRC-kliens), a Thunderbird csak levelezésre alkalmas, ezáltal kisebb, gyorsabb alternatívája a Mozillának. A Firefox-hoz hasonlóan ehhez a programhoz is le lehet tölteni témákat (skin) és kiegészítéseket (extension).

Jó tudni!

Ha még nincs e-mail címünk a saját domainünkhöz, akkor a Windows-os beállítás előtt létre kell hoznunk azt a Cpanelen. Ehhez itt találjuk a leíárst.

Létező postafiók megadása

Új postafiókokat a kliensben a Fájl/Új/Meglévő postafiók menüpontot kiválasztva vagy a főoldalon a Fiók beállítosa →  E-mail linkkel tudunk integrálni a programba.

 

Jó tudni!

Ha a menüsor nem látszódik, akkor az ALT billentyű egyszeri lenyomásával előhozható/elrejthető.

 

Postafiók adatok megadása

A gomb megnyomására felugró ablak jelenik meg, ahol a következőket adhatjuk meg:

  • Név: Ezt a nevet fogják látni az email-eket olvasó partnerei a feladónál
  • E-mail cím: A beállítandó postafiók teljes címe
  • Jelszó: A postafiókhoz megadott jelszó.

Ezen adatok megadása után a lenti Folyatatás gombra kattintva a program automatikusan megpróbálja felismerni a beállítási adatokat.

A fenti oldalra navigálva leellenőrizhetjük, hogy a kliens a megfelelő adatokat ismerte-e fel? Ehhez kattintson a kliensben a Kézi beállítás gombra, hogy az ablakban a további adatok is megjelenjenek.

Ahogy az látható is, a beállítások átírása szükséges lépés a levelezés tökéletes beállításához.

Ezután az Újratesztelés gombra kattintva frissülnek az adatok.

Bejövő levelezés protokolljának megadása

Két opció is van melyet választhat a bejövő levelezések protokolljainál. Mind a két protokollnak van előnye és hátránya is, így azok választása/beállítása Ügyfeleink egyedi döntése, igényeik szerint választhatják a megfelelőbbet. A két protokoll ismertetése:

  • POP3 – Bejövő levelezés protokollja. A POP3 tulajdonsága, hogy az érkező leveleket letölti aszerverünkről az ügyfél eszközére (Telefon, PC, stb), ezután pedig törlődik az a mi szerverünkről. Levelezési adatok módosításakor, fiók törlésekor az addig kapott levelek elvesznek, hacsak nem kerülnek kiexportálásra.
  • IMAP – Bejövő levelezés protokollja. Az SMTP protokoll egy biztonságosabb, de helyigényesebbprotokoll. A leveleket a kliensprogramok az Ügyfél eszközeire letöltik. A programok közvetlen a szerverünkről szinkronizálják a postafiókokat, így eszközvesztés, vagy meghibásodás esetén a levelezések megmaradnak és elérhetők lesznek.