Google G Suite mail szolgáltatásának használata saját domainnel

Itt vagy:
< Vissza

Mi az az MX bejegyzés?

Az MX bejegyzések meghatározzák, hogy melyik szerver szolgálja ki a levelezéseinket. Ha a levelünk kézbesítésre kerül a kiszolgálóra, amelyikhez a domainünk tartozik, nem lesz szükségünk arra, hogy ezt módosítsuk.

Azonban ha a leveleinket egy külső levelező kiszolgálóra szeretnénk megkapni (pl. G Suite – Google Mailde a saját domain nevünket szeretnénk használni (tehát pl. gmail végződés helyett a saját domainünket), akkor az MX bejegyzéseket a Google levelező szerverére kell irányyítanunk.

Jó tudni!

Ha más mail szervereket állítunk be itt, akkor csak azzal a mail fiókkal fogjuk tudni használni a levelezésünket, az összes fiókunkra vonatkozóan az adott domainhez.

Google G Suite mail szolgáltatásának használata saját domainnel

Ha a G Suite Mail szolgáltatását szeretnéd a domained e-mail szolgáltatásaként alkalmazni, akkor rendelkezned kell G Suite fiókkal.

 

1. lépés: Mx rekord felvétele

Lépjünk be a cPanel felületünkre, majd keressük meg a Tartományok fül alatti Zone Editor ikont.

Keressük meg a listában a domain nevet, amelynek az MX rekordját szeretnénk szerkeszteni és nyomjunk a Kezelés gombra,

A jelenlegi rekordot töröljük (vagy szerkesszük) a listából, majd adjuk hozzá sorban a Google mail szervereit.

 

Jó tudni!

Az érvényes mx bejegyzés a kiszolgáló gépneve, mint például mail.mydomain.com. IP címek, mint például 65.455.23.10 nem megfelelőek.

 

 

Ahhoz, hogy a domainünkön használni tudjunk más levelező szolgáltatást, meg kell adni az mx rekordokat. A Google-nek több mail exchange szervere van, a szolgáltatás folyamatossága érdekében, ezért kell többet felvenni a listára, és megadni nekik a prioritásokat. A Google Apps Mail szolgáltatásának beállításához a következő MX rekordokat kell felvenned a cPanelen:

Ezek után állítsuk be az E-mail útválasztást Távoli levélkiszolgálóra.

Ezt a következő helyen találjuk meg:

Válasszuk ki a domaint, majd a Távoli levelezőkiszolgálót, végül nyomjunk a Módosítás gombra.

 

Jó tudni!

Amennyiben elkészültünk az MX rekordok felvételével a www.mxtoolbox.com oldalon tudjukellenőrizni, hogy a domainünk milyen mail szervereket használ.

 

Ezután folytassuka G Suite beállítások 5. pontjával, azaz ..

..ha már ellenőriztük a domaint más módszerrel, akkor ez a lépés kihagyható, DE..

..ha nem ellenőriztük, akkor

  • Keressük meg a G Suite telepítő varázsló álal nyújtott egyedi MX-ellenőrző rekordot.
  • Másoljuk át az egész rekordot (az mx-certification.google.com oldalon érhető el), majd ilesszük be az érték/válasz/cél oszlopokba
  • Győződjünk meg róla, hogy a rekord prioritása alacsony vagy 15

Végül mentsük a változtatásokat. Általában kevesebb, mint 6 órán belül kldhet és fogadhat üzenetet az új G Suit e-mail címén. Azonban előfordulhat, hogy 48-72 órát vesz igénybe a folyamat.

Visszaállítás

Ha vissza akarjuk állítani az eredeti állapotot, és nem akarjuk tovább használni a Google Apps Mail szolgáltatását a domainünkkel, akkor állítsuk az E-mail útválasztás Helyi levelezőkiszolgáló-ra, töröljük az MX rekordok közül az összes Google szervert, majd adjunk a domainünknek 0-s prioritást, és vegyük fel azt az MX rekordok közé. Példánkon látható domain helyére helyettesítsük be a saját domainünket. A várakzási időszakban a régi e-mail kliensre rkeznek az üzeneteink.

 

Jó tudni!

Ne feledd, hogy a névszerverek frissüléséig akár 48 óra is eltelhet, de általában pár óra alatt frissülnek. Addig viszont nem fogsz tudni sem küldeni, sem fogadni levelet.