Hogyan vizsgáljuk meg az erőforrás felhasználást a tárhelyünkön?

Hogyan vizsgáljuk meg az erőforrás felhasználást a tárhelyünkön?

Itt vagy:
< Vissza

Mi az az erőforrás?

Minden tárhely csomag meghatározott erőforrásokkal (processzormagok száma, memória mérete) rendelkezik, melyek mértékéről ITT találhatunk részletes információkat.

 

Mi használja a tárhelyhez tartozó erőforrásokat?

A tárhely erőforrásait leginkább a tárhelyen futó weboldalak használják. Minél több weboldalt üzemeltetünk a tárhelyen, annál többfelé oszlik a tárhely csomaghoz rendelkezésre álló erőforrások mértéke. Egy weboldal erőforrás felhasználása nagyban függ az oldalon egyidejűleg tartózkodó látogatók számától, illetve az oldal optimalizáltságától is. Az oldal megfelelő optimalizálásával kapcsolatban ITT találhatunk hasznos információkat.

 

Mi történik, ha „túlhasználjuk” a tárhelyhez tartozó erőforrásokat?

Amennyiben „túlhasználjuk” az erőforrásokat, akkor az a tárhelyen futó oldal(ak) belassulását, és adott esetben akár elérhetetlenségét is eredményezheti.

 

1. Lépjünk be a cPanel felületre, ebben az ITT található leírás tud segíteni.

2. A cPanel felületen kattintsunk a Mutató -> Erőforrás-használat menüpontra.

 

3. A következő ablakban láthatjuk, hogy az elmúlt 24 órában volt-e valamilyen erőforrás-túlhasználat a tárhelyünkön. Ha a „Your site had no issues in the past 24 hours” feliratot látjuk, akkor minden rendben, az elmúlt 24 órában nem volt erőforrás-túlhasználat a tárhelyen. A „You have reached the limits within the past 24 hours” felirat azt jelzi, hogy az elmúlt 24 óra során fellépett valamilyen erőforrás-túlhasználat a tárhelyen. Ennek mibenlétét a felirat alatt részletesen is láthatjuk (1). További információkhoz a menüsorban található Jelenlegi használat menüpontra, vagy a Részletek gombra kattintva (2) juthatunk.

 

4. A következő felület felső harmadában láthatjuk a tárhely aktuális erőforrás felhasználását (1). Az alábbi értékekről kaphatunk információkat:

SPEED Usage – processzorhasználat
I/O Usage – lemezre írási sebesség
IOPS – kimeneti és bemeneti műveletek száma másodpercenként
NPROC – maximálisan futtatható folyamatok száma
Entry Processes – egyidejűleg futtatható folyamatok száma
Physical Memory Usage – memóriahasználat
Inodes Usage – fájldarabszám használat

A felület középső harmadában az elmúlt 24 óra erőforrás felhasználása látható grafikonos formában (2). Itt a következő értékekről láthatunk információkat:

CPU Usage – processzorhasználat
Physical Memory Usage – memóriahasználat
Input/Output Usage – lemezre írási sebesség
Entry Processes – egyidejűleg futtatható folyamatok
Processes – folyamatok
Faults – hibák

A felület alsó harmadában az elmúlt 24 óra erőforrás felhasználása látható táblázatos formában, óránkénti bontásban (3).

 

5. Az Időkeret gombra kattintva egy legördülő menü segítségével kiválaszthatjuk, hogy milyen időszakra vonatkozóan szeretnénk megtekinteni az erőforrás használatot. Itt lehetőségünk van egy konkrét nap, vagy akár egy bizonyos időszak adatait is vizsgálni.

 

6. A rendszer minden olyan állapotról készít egy „pillanatképet”, amikor valamilyen erőforrás-túlhasználat történt a tárhelyen. Ezeket a Pillanatkép menüpontra kattintva nézhetjük meg.

 

7. Itt láthatjuk, hogy az adott pillanatban milyen folyamat (1), mekkora processzor (2), illetve memória erőforrást (3) használt a tárhelyen.

 

8. Ezeket az információkat megtekinthetjük a folyamatok (1), az adatbázis lekérdezések (2), illetve a HTTP lekérdezések (3) vonatkozásában is.

 

9. A pillanatképek dátuma (1) és időpontja (2) között a legördülő menük segítségével tudunk választani.