Több domain kezelése egy tárhelyen

Itt vagy:
< Vissza


Egy tárhelyen lehetőség van több domain kezelésére is. Ennek beállítását a cpanelen a Tartományok fül alatt tudjuk elvégezni.

 

Aldomain (altartomány)

Aldomainnek vagy Altartománynak nevezzük a böngésző sorában következő formátumban megjelenő domain nevet: valami.sybelltest.hu

Amennyiben rendelkezünk saját domain névvel, akkor ahhoz technikailag tetszőleges számú aldomain vehető fel. Tételezzük fel, hogy miénk a sybelltest.hu. Ebben az esetben a valami.testdomain.hu link első felében szereplő “valami” helyére tetszőleges szó írható.

Ez a szó az aldomain.

Aldomain-ek segítségével oldalaink elkülöníthetőek egymástól, mégis összekapcsolja őket a fő domain név.

Az Aldomain létrehozást a főoldalon a Tartományok fül alatti Altartomány ikonnal érjük el.

Itt megadhatjuk az aldomain nevét, és azt a könyvtárat a tárhelyünkön, ahol az  aldomain-hez tartozó weboldal található.

Jó tudni!

Érdemes nem a public_html könyvtárban létrehozni az aldomainhez tartozó mappát, hanem adni neki egy subdomains nevű mappát a public_html mappával egy szinten.

 

 

A példán látható esetben a valami.sybelltest.hu aldomainhez a “Létrehozás”-ra kattintás után a subdomains/valami könyvtárat fogja létrehozni a rendszer és ide kell majd feltölteni a weboldalt, amely a valami.sybelltest.hu -n fog megjelenni.

Aliasok (parkolt domain)

Az Aliasok ikonja az Altartományok mellett található meg a cPanel felületén.

A parkolt domainek röviden öbb domaint jelentenek ugyanazzal a tartalommal, mint a tárhely fő domainje.

A parkolt domain név tulajdonképpen egy fő domain név más néven nevezése, alias-a. Tételezzük fel, hogy miénk a sybelltest.hu és az v2-domainem.hu. Ha tárhelyünk fő domain neve a sybelltest.hu és az adminisztrációs felületen parkolt domainként vesszük fel a v2-domainem.hu-t, akkor a v2-domainem.hu cím alatt ugyanaz a tartalom fog megjelenni mint a sybelltest.hu alatt. A két oldal teljesen megegyezik. Azaz minden parkolt domain a tárhelyen a public_html mappára mutat.

 

Jó tudni!

A parkolt domainek beállítása után több domainen fog betöltődni ugyanaz a tartalom. Ezt bizonyos keresők büntetni szokták, ezért érdemes a parkolás után beállítani a domainre egy 301-es átirányítást is.


Kiegészítő tartomány (hozzáadott domain)

Erről a témáról itt találsz részletem leírást: Kiegészítő tartomány létrehozása